Dezvoltarea si Explorarea conexiunii cu Constiinta (sau Spiritul) plantelor

Ayahuasca Inspired Art - Howard G Charing - March 2013

Noi oamenii avem o relatie speciala cu plantele si depindem de plante. Inca de la inceputurile noastre , acestea au fost sursa-atat directa, cat si indirecta- a hranei noastre , a adapostului nostru , medicamentele noastre , combustibilul nostru , hainele noastre , si , desigur, chiar a oxigenului pe care il respiram . Acest lucru este cunoscut de toata lumea si in general e luat drept garantat.

Cu toate acestea, in cultura noastra occidentala vedem plantele ca fiind semi – neinsufletite , lipsite de forta animatoare pe care o denumim suflet , minte , sau spirit. Multi oameni ii ridiculizeaza si ii considera excentrici pe aceia care vorbesc direct si spun ca ei comunica cu plantele.

Cea mai mare provocare pentru un occidental care cauta aceasta comuniune cu plantele este aceea de a accepta ca exista si o alta ordine a realitatii, non- materiala, pe care o persoana o poate experimenta prin intrarea in constiinta plantelor, iar pentru a face acest lucru e necesar un salt semnificativ al imaginatiei.

Cum putem intra intr-o comuniune ( in adevaratul sens al cuvantului ), cu constiinta plantelor ? Acest lucru poate fi intr-adevar dificil , intrucat in cultura noastra am uitat de mult aceasta intelegere si cunoastere. Cu toate acestea , putem invata de la acele popoare care traiesc inca in paradigma comunicarii dintre oameni si plante. Corpul de practici cunoscut sub numele de ” dieta ” in samanismul amazonian deschide usa catre aceasta lume.

Dieta este o disciplina complexa si care aduce provocari si e necesara samanilor Amazoniei , care doresc sa invete direct de la spiritele plantelor . Dieta implica mult mai mult decat simplele restrictii alimentare de a evita sarea , zaharul , carnea si alcoolul . De asemenea, inseamna abtinerea de la ganduri libidinoase si de la activitatea sexuala . Dieta ar trebui sa fie efectuata in mod izolat , fara activitati sociale si de stimulare . Aceasta atenuare a instinctelor noastre primare umane ne cultiva pentru a deveni mai mult asemenea plantelor, in acest fel incorporand constiinta plantelor in a noastra pentru a accesa cunoasterea data de plante . Acest lucru se intampla atunci cand samanul invata cantecele Icaros care invoca puterea plantelor si modul de utilizare a plantelor pentru vindecare.

Exercitiu: Dezvoltarea si explorarea conexiunii tale cu Spiritele Plantelor

Leaves

Culturile traditionale considera plantele ca fiind vii si constiente . Desi aceasta viziune asupra lumii este ridiculizata in cultura noastra occidentala , multi dintre noi inca mai simt si sunt constienti de o conexiune spirituala cu lumea plantelor , si cauta modalitati de a crea o legatura profunda cu aceasta.

Prima si probabil cea mai importanta cheie in dezvoltarea relatiei cu spiritul sau mintea plantei ( si ceea ce va ajuta intr-adevar la ” deschiderea usii ” , adica face conectarea sa functioneze ) , este o atitudine benigna – a avea bune intentii si sentimente fata de plante . In plus, mintea noastra rationala si gandirea logica nu ne este un aliat in acest demers, asa ca evitati analizarea si incercarea de a intelege rational ceea ce se intampla. Mergeti cu sentimentele voastre, aveti incredere in sentimentele voastre – nu le respingeti.

In multe privinte, aceasta este o abordare pentru a percepe lumea din jurul nostru intr-un mod nou si diferit . Cand eram copii , lumea pe care o percepeam era noua si proaspata. Pe masura ce am crescut, lumea a pierdut prospetimea si noutatea ei -ca sa spunem asa , astfel incat atunci cand intram in comuniunea cu plantele, aceasta este o modalitate de a evoca acest mod ca de copil de a percepe lumea , cu o viziune noua si curata, pe care multi dintre noi am pierdut-o in vartejul sau in banalitatea vietii.

Constiinta sau spiritul plantei comunica cu noi atunci cand suntem intr-o stare relaxata , ca de usoara transa sau de visare. Deci, persoana care are dorinta de a comunica cu planta , trebuie sa stie cum sa intre intr -o stare de constiinta extinsa.

Miscarea intr-o stare modificata de constiinta poate fi avea loc cu usurinta , de exemplu, prin a merge la o plimbare in padure sau intr-un parc ; mergeti intr-un ritm lent si constant . Treptat ritmul acestei miscari lente si constante va va aduce intr-o stare de constiinta modificata, sau extinsa . Cand simtiti aceasta schimbare subtila , ridicati-va ochii si priviti in jur . Permiteti-va sa fiti atras de orice copac, tufis, sau planta care va atrage atentia ; este posibil sa traiti aceasta atractie asemanator cu o usoara tragere catre acolo.

Acum mergeti la planta si stati cu planta. Folositi-va toate facultatile senzoriale si tactile pentru a va angaja in relatie cu planta.

Vizual – Studiati forma plantei . Poate ca planta creste solitara sau este intr- un grup . Priviti la forma frunzelor ; priviti la spatiile ( formele din interiorul formelor ) dintre frunze si ramuri . Acesta din urma este o parte dintr-o practica numita „gazing” (a privi indelung, a fixa cu privirea), care ofera o modalitate de a percepe tiparele si modelele din afara formelor consensual convenite.

Mirosul – nervii nostri olfactivi merg direct in acea zona a creierului numita sistemul limbic . Sistemul limbic este, de asemenea , denumit creierul nostru ” primitiv ” , intrucat structura sa este „sub” functiile lingvistice si ” mai inalte ” ale cortexului cerebral . Sistemul limbic este sediul emotiilor noastre primare si al nevoilor primare . Simtul mirosului este singurul nostru simt care are acest acces la mintea noastra primara sau inconstienta . Inspirati mirosul plantei si permiteti oricaror sentimente , amintiri , imagini si asociatii sa apara si fiti cu aceasta experienta.

Tactil – simtul nostru tactil . Miscati usor mana spre planta , poate puteti discerne o miscare , ori simti o legatura intre campurile respective de energie -cea a voastra si cea a plantei . Atingeti planta , frunzele sau coaja sa cu degetele . Este posibil sa simtiti fluxul de energie din interiorul plantei , in pamant , si in sus, in cer .

Gustul – Puneti o bucatica foarte mica din planta pe limba si gustati cu blandete. Gustul poate fi amar , iute , dulce , acru , sau patrunzator . Gustul poate ca va atrage , poate sa fie neutru , sau poate va respinge . Acest degustare va va da o indicatie despre caracterul sau ” personalitatea ” plantei . Fiti prudenti cu aceasta practica , deoarece exista plante care sunt toxice, nu mancati si nu inghititi planta.

Dupa ce ati completat aceste practici (care fac parte din ” dieta de plante ” a ucenicului vindecarii cu plante din Amazonia) acordati-va ceva timp pentru a medita sau faceti o calatorie samanica pentru a intalni spiritul sau constiinta plantei cu care ati lucrat.