Vindecare Samanica

Ce este vindecarea samanica si recuperarea sufletului?

Vindecarea şamanică reprezintă un corp variat de practici realizate de către şaman sau practician pentru a ajuta sau vindeca altă persoană. Acesta este un principiu fundamental al şamanismului oriunde este practicat. Metodele, instrumentele, „simbologia” şi leacurile variază de la cultură la cultură şi de la regiune la regiune, dar în mod esenţial, vindecarea este o conexiune triplă între client, şaman şi spirit.

Recuperarea Sufletului: o perspectiva personala

Shamanic Drumming - Howard G Charing

Recapitularea forţei vitale este corpul de practici care restaurează sau recapitulează forţa vitală pierdută. Recuperarea Sufletului este una din cele mai cunoscute şi eficiente practici în acest scop.
Pentru a înţelege cum funcţionează practicile de recapitulare este nevoie să ne uităm la natura multidimensională a realităţii şi să păşim în afara perspectivei liniare secvenţiale. Din această perspectivă extinsă „tot ce i s-a întâmplat vreodată cuiva, indiferent unde, încă se mai întâmplă undeva”. Dacă o persoană a avut parte de un eveniment traumatizant în urmă cu zece, douăzeci de ani, acel eveniment încă se mai întâmplă pentru acea persoană, iar eu îndrăznesc să afirm că într-un anumit mod încă îi influenţează viaţa persoanei.

Şamanismul nu se agaţă de evenimentele din trecut; există doar acest moment prezent vast, uimitor şi etern în mişcare, în care nu există în mod separat trecut, prezent sau viitor. Un practician poate călători pentru a ieşi din timpul liniar şi a merge la locul în care acel eveniment energetic încă se mai întâmplă pentru acel individ, pentru a găsi şi a readuce persoanei forţa vitală blocată în acel eveniment energetic, iar după ce acestea au fost efectuate vindecarea terapeutică a evenimentului şi a consecinţelor lui poate să înceapă cu adevărat.

Pierderea forţei vitale este cunoscută ca pierdere a sufletului, putând avea loc atunci când suferim o traumă, avem un accident, experimentăm schimburi emoţionale intense cu o persoană iubită, la separarea de un partener, la moartea unei persoane dragi sau când trecem printr-o perioadă în care predomină circumstanţele dificile. De obicei, atunci când trecem printr-o traumă severă, o parte din natura noastră vitală pleacă pentru ca noi să putem supravieţui situaţiei. Este o modalitate prin care corpul şi conştienţa pot supravieţui unei traume severe. Problemele apar atunci când partea sau fragmentul de suflet nu se mai întoarce. S-ar putea să nu vrea să se întoarcă sau, din cauza naturii traumei, să nu poată să se mai întoarcă.

Conceptul pierderii de suflet şi recuperarea ceremonială a sufletelor se întâlnesc în multe culturi. În tradiţia şamanică Bon din Tibet, de exemplu, una din cele mai importante practici ale şamanilor tibetani din ramura Sichen este Recuperarea Sufletului – Lalu (literalmente: „a cumpăra înapoi sufletul”) şi chilu (restaurarea energiei vitale). Aceste practici sunt răspândite în tradiţia Bon şi de asemenea în toate şcolile budiste tibetane.

Pierderea sufletului

Deşi terminologia este diferită, conceptul de pierdere a sufletului este un fenomen bine cunoscut în psihologie. Jung (C.G. Jung, Mysterium coniunctionis) îşi aminteşte în jurnalul lui de o fantezie în care sufletul lui zbura departe de el, iar libidoul se retrăgea în subconştient şi ducea acolo o viaţă secretă. Libidoul reprezintă forţa vitală, iar subconştientul reprezintă de obicei „tărâmul morţilor”.

Există mai multe simptome ale pierderii sufletului, de exemplu atunci când oamenii simt că observă viaţa dintr-o poziţie exterioară în loc să se implice deplin. Alte simptome comune sunt când oamenii se simt „aerieni” în majoritatea timpului, nefiind cu adevărat în prezent. Alte semne care indică o posibilă pierdere a sufletului pot fi scenariile de viaţă, precum frica generalizată sau când persoana nu poate să aibă încredere în oameni. Am descoperit şi că depresiile severe pot reprezenta simptome ale pierderii sufletului. La fel şi afecţiunile cronice. Aceste lucruri sunt conectate direct la Putere. În perspectiva şamanică asupra lumii puterea şi menţinerea sănătăţii merg mână în mână: dacă corpul este plin de putere, boala sau disconfortul nu mai au loc, acestea fiind deseori considerate forţe invazive.

În practica mea am lucrat cu mulţi oameni care lucraseră considerabil de mult cu trauma iniţială, dar care în multe feluri încă o retrăiau sau erau „prinşi” în ea. O diferenţă dintre Recuperarea Sufletului şi mai multe sisteme psihologice occidentale este aceea că Recuperarea Sufletului se focalizează pe readucerea şi integrarea forţei vitale pierdute în loc să se concentreze pe trauma iniţială în sine. După părerea mea, Recuperarea Sufletului şi lucrul terapeutic funcţionează foarte bine împreună, cea mai bună combinaţie fiind recapitularea mai întâi a forţei vitale pierdute, urmată apoi de abordarea terapeutică pentru a susţine persoana în procesul de lucru cu sentimentele şi energia emoţională eliberate, proces care poate fi foarte inconfortabil şi chiar dur pentru indidivd. Această eliberare şi trăirea în perioada următoare a emoţiilor respective este o parte fundamentală a întregului proces de vindecare. Acest proces de vindecare duce la ceea ce eu numesc uniunea forţei vitale, atunci când persoana poate merge înainte în viaţa ei fără să mai fie ancorată de trecut, pentru a trăi o viaţă plină de creativitate şi productivitate.

Atunci când fragmentele de suflet sunt aduse înapoi, e posibil să revină şi amintirile şi emoţiile asociate cu plecarea fragmentului de suflet. Deşi acest lucru nu este întotdeauna o experienţă confortabilă, ea reprezintă un indiciu că vindecarea are loc. Această experimentare a emoţiilor şi sentimentelor, atunci când persoana nu le-a simţit înainte de Recuperarea Sufletului, nu înseamnă că nu ne aflam sub efectul lor şi înainte, doar că o făceam la un nivel profund inconştient, adică într-un loc al necunoscutului. Persoana poate că avea parte de o depresie cronică generalizată, nefiind în stare să-i dea de capăt. Recuperarea Sufletului funcţionează foarte bine în combinaţie cu alte terapii. Terapeutul poate lucra doar cu părţile persoanei care sunt deja prezente, iar faptul că oamenii vin acum la şedinţele de Recuperare a Sufletului însoţiţi de terapeuţii lor este un fapt încurajator.

Cea mai frecventă schimbare după Recuperarea Sufletului este că persoana se simte mai „plină”, simte că e mai „multă”. E posibil să simtă chiar şi că densitatea lor corporală este alta.

Ayahuasca Inspired Art - Howard G Charing

E important să recunoaştem că fiecare persoană este diferită şi oamenii reacţionează diferit după o şedinţă de Recuperarea Sufletului. Unii se pot simţi mai grei, mai mari, mai fericiţi, sau furioşi, trişti, veseli sau poate nu vor simţi nimic timp de câteva săptămâni. După observaţiile mele, majoritatea oamenilor au parte de o schimbare într-un interval de două săptămâni, acesta pare să fie numărul magic, când persoana simte cu adevărat efectul. Este important să avem încredere completă în psihicul persoanei. Singurul rol al persoanei este să primească vindecarea. Este esenţial ca oamenii să rămână deschişi şi să se concentreze pe a fi deschişi să primească această energie – asta-i tot ce au de făcut.

După Recuperarea Sufletului ar fi bine să ne acordăm suficient spaţiu să fim cu forţa vitală care s-a întors. Pentru unii aceasta ar putea să însemne contemplarea în tăcere, sau să fie în natură, la ţară, în parc. Muzica este de asemenea foarte importantă, sunetele frumoase ajutând la reechilibrarea câmpurilor noastre energetice disonante. Natura reprezintă un vindecător minunat, iar timpul petrecut în natură, bucurându-ne de frumuseţea peisajului, a Pământului, va ajuta partea de suflet să se integreze în viaţa persoanei.

Recuperarea Sufletului este o modalitate de a restaura şi menţine forţa noastră vitală şi puterea. Este un act prin care ne primim propria forţă vitală. O altă cale de a ne menţine forţa vitală este aceea de a nu ne agăţa de nimeni altcineva. Uneori în viaţa noastră luăm şi ne agăţăm de energia altora. Acest lucru este cunoscut ca Încurcătura de Suflet, care ştiu că pentru mulţi poate părea un concept şi un cuvânt exagerat, dar toţi dintre noi facem asta. Este ceva comun şi ar trebui privit într-un fel lipsit de prejudecată. În anumite privinţe reprezintă cealaltă faţetă a Recuperării Sufletului. Încurcătura Sufletului poate fi un comportament generaţional învăţat şi deseori are loc în cadrul relaţiilor şi în mijlocul familiilor. Este un aspect inconştient. De fapt, dacă cineva ar şti când ceilalţi fac asta, ar avea tot dreptul să fie foarte supărat.

Noi furăm sau luăm forţa vitală a oamenilor în multe feluri, după cum arată următoarele exemple:

 • Când suntem geloşi pe puterea sau statutul altei persoane
 • Când cineva are o putere/energie dorită de altcineva
 • Când cineva doreşte identitatea unei persoane sau simte că vrea să fie ca el/ea! Acest lucru se întâmplă şi dacă idolatrizăm pe cineva sau îl considerăm eroul nostru.
 • O modalitate foarte des întâlnită de a lua puterea altei persoane este atunci când o judecăm.
 • Când suntem excesiv de grijulii cu cineva, făcându-i să devină prea dependenţi de noi. Rezultatul poate fi că persoana îşi pierde propria putere şi voinţă de autosusţinere.

Există mai multe probleme provocate de încurcătura sufletului:

 • Persoana a cărei forţă vitală i-a fost luată este diminuată într-un fel.
 • Ne putem agăţa de relaţii, provocând despărţiri dificile, dure şi nesatisfăcătoare.
 • Persoana care a luat forţa vitală a altcuiva nu o poate folosi în niciun fel, astfel că ea devine o povară pentru el/ea. Pentru a ilustra acest aspect, iată cum îşi exprimă experienţa participanţii de la ateliere care fac exerciţiul de eliberare a Sufletului. Unul din ei a spus: „Simt părţile de suflet de care mă agăţam ca pe nişte „crustacee lipite de coca unui vapor” care mă ţineau înapoi, îngreunându-mă.” Altul a spus: „mă simţeam de parcă eram acoperit de seminţe şi frunze lipite de mine.”
 • Uneori este posibil să preluăm chiar şi „umbra” altei persoane, de exemplu furia, negativitatea ei, apoi descoperim că avem de lucru cu emoţiile acelei persoane, ceea ce poate fi o experienţă neplăcută.

Soul Medicine 2

Toate părţile implicate, cât şi tot-ceea-ce-este beneficiază în multe feluri atunci când înapoiem forţa vitală a altei persoane. Acest proces poate fi foarte profund şi vindecător şi acţionează pe multe niveluri. Primesc mult feedback de la oamenii care fac o astfel de muncă, de multe ori ei îmi spun că relaţiile dintre parteneri şi cele dintre părinţi şi copii se schimbă în bine. Pentru o analogie simplă, văd asta ca pe o luptă cu odgonul în care ambele părţi trag de sfoară. Atunci când o persoană înapoiază forţa vitală a altcuiva, practic dă drumul la sfoară. Atunci când cealaltă persoană reacţionează, nu mai există nicio sfoară care poate fi trasă sau folosită pentru a crea tensiune.

Participanţii la ateliere şi clienţii îmi spun deseori că imediat după ce au făcut această muncă s-au dus acasă şi au aruncat toate lucrurile inutile şi vechiturile din locuinţă. Pentru mine acesta este un mod de manifestare fizică imediată şi de împământare a actului de eliberare. Astfel oamenii fac spaţiu disponibil pentru lucruri noi în vieţile lor, exact ceea ce se întâmplă şi în corpul sufletului nostru: facem mai mult spaţiu pentru propria noastră forţă vitală, mai mult spaţiu pentru propria noastră putere.

Chiar dacă cunoaştem acest aspect şi vrem să reflectăm la el şi, acolo unde este posibil, să înapoiem forţa vitală a celorlalţi, poate fi dificil să ne amintim numele sau feţele oamenilor respectivi deoarece actul agăţării de energia lor a fost făcut într-o manieră inconştientă. Aceasta reprezintă clar o problemă.

Lucrul cu instrumentele, metodele şi tehnicile şamanice poate fi de foarte mare sprijin pentru noi în acest act de eliberare. Din cauză că amintirile inconştiente sunt dificil de accesat, putem beneficia de contactul cu oamenii Spirit, animalele Spirit şi învăţătorii. Învăţătorii şi animalele spirit ne cunosc perfect: ei ne ştiu istoria noastră personală, forţele, calităţile şi slăbiciunile noastre, simbolurile cu care lucrăm, putând astfel să ne ajute.

Sedinte individuale de vindecare samanica – Recuperarea Sufletului si vindecare pentru intregire si bunastare

În urma unui accident sever (prăbuşire de lift) – din anii 80′ am început să lucrez ca vindecător la nivel internaţional. Am ţinut primele cursuri de Training pentru Practicieni ai Vindecării Şamanice din Europa. Serviciile pe care le ofer sunt:

 • Vindecare şamanică
 • Recuperarea Sufletului
 • Divinaţie şamanică

Divinaţia nu înseamnă „ghicitul norocului”, ci este o cale de acces la o înţelegere mai profundă a evenimentelor şi influenţelor din jurul unei situaţii sau al unei persoane. Divinaţia este cât umanitatea de veche, însă din păcate în societatea occidentală mainstream a fost considerată ceva primitiv, iraţional şi care încurajează superstiţia. Divinaţia este pur şi simplu o modalitate de a revela adevărul. Divinatorul revelează sau dezvăluie clientului adevăruri ascunse despre el sau despre circumstanţele personale. În societăţile din afara Occidentului, divinaţia continuă să joace un rol important, revelând ceea ce este ascuns, uşurând anxietatea şi ajutând la împăcarea cu situaţiile provocatoare care pot necesita implementarea unor decizii dificile.

Rolul şamanului în divinaţie este acela de a servi ca mediator neutru. Practicianul, explorând şi furnizând citirea şi interpretarea iniţială, permite celui care caută această informaţie să evite proiectarea dorinţelor şi preferinţelor personale dacă întrebarea sau situaţia este încărcată emoţional.

Vindecare si divinatie la distanta

De asemenea, efectuez vindecare şi divinaţie de la distanţă, pe bază de aranjament. Pentru astfel de cazuri am nevoie de o fotografie sau un obiect personal de-al clientului, deşi la momentul actual tind să lucrez interactiv cu clientul prin Skype sau prin telefon, oriunde s-ar afla pe glob.

Obiecte de putere / talismane

O altă parte a muncii mele este să atrag energii benigne şi susţinătoare pentru client şi să îmbib cu această calitate un obiect natural, de obicei o piatră. Apoi pictez un design unic pe piatră special pentru client, atât ca un act de „atenţie” pentru focalizarea calităţilor vindecătoare specifice de care are nevoie clientul, cât şi pentru a „sigila” calitatea energetică în piatra care o conţine. Pot să fac asta şi pentru altă persoană, căreia clientul vrea poate să-i facă un astfel de cadou. Costul variază în funcţie de tipul de muncă necesară.